Isim tamlamaları çeşitleri

Toplam dört çeşit isim tamlaması vardır. Bunlar: Belirtili isim tamlaması, belirtisiz isim tamlaması, takısız isim tamlaması, zincirleme isim tamlaması.Sep 17, 2020

Isim tamlamaları nedir örnekler?

Belirtili isim tamlamalrında birinci isim, ikinci ismin ( varlığın adı ) kime, neye ait olduğunu olduğunu gösterir. Tamlayan isim : " -in, -ın, -ün, -un " eklerinden birini alır. Tamlanan isim : " -i, -ı, -ü, -u " eklerinden birini alır. ÖRNEK ( 1 ): Okulun bahçesi »»»»» bahçenin, okula ait olduğunu belirtir.

Ad tamlamaları nelerdir?

En az iki ismin bir araya gelerek kendi aralarında oluşturdukları anlam ilgisi isim tamlamasıad tamlaması olarak adlandırılır. İsim tamlamalarını oluşturan sözcüklerden birinci olan isme “tamlayan” ve ikinci olan isme “tamlanan” adı verilir. Tamlayan ve tamlananın kendilerine ait ekleri ve görevleri vardır.

Tamlayan ve tamlanan ekleri nelerdir?

İsim tamlamalarında tamlanan ve tamlayan ekler almaktadır. Belirtili isim tamlamasında tamlayan – ın, – in, – un, – un, – nın, – nin, – nun, – nün ekleri almaktadır. Tamlanan ise – ı, – i, – u, – ü eklerini almaktadır. Belirtisiz isim tamlamalarında ise sadece tamlanan ek almaktadır.

İsim tamlaması olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Aralarında anlamca ilgili bulunan ya da sonradan ilgi kurulan, birinin diğerini iyelik yönünden bütünlediği iki isimden oluşan kelime gruplarına isim tamlaması denir. En az iki isimden oluşan isim tamlamalarında ilkine tamlayan ikincisine tamlanan denir.

Takısız isim tamlaması nedir ve örnekler?

Takısız isim tamlamaları, genellikle tamlayanın neden yapıldığını belirtmek için kullanılır. Örnekler: çelik kasa, inci kolye, altın yüzük, gümüş tepsi, bakır kablo, cam kavanoz, kum saati, tahta kalem, taş köprü, demir kapı, ahşap dolap, çelik tencere, yün çorap, plastik bidon, alçı heykel, mermer sütun…

İsim Tamlamalarının türleri ve özellikleri nelerdir?

  • Belirtili İsim Tamlaması: Bu isim tamlamasında, hem tamlayan hem de tamlanan tamlama eki alır. …
  • Belirtisiz İsim Tamlaması: Belirtisiz isim tamlamasında tamlanan ek alır. …
  • Takısız İsim Tamlaması: Takısız isim tamlamasında, hem tamlayan hem tamlanan hiçbir tamlama eki almaz.

İsim tamlamaları hangi ekleri alır?

İsim tamlaması olması için; İki tane isimden oluşması, Her iki isim de tamlama eklerini almış olması yani birinci isim tamlayan eklerini (ın,in,un,ün), ikinci isim de tamlanan ekini (ı,i,u,ü) alması gereklidir.

Powered By WordPress | FT Directory Listing